Pokud si dneska chcete doma na něco nebo na někoho posvítit, můžete se pomalu začít křižovat. Ceny elektrické energie jsou totiž v současnosti opravdu vysoké a nezdá se, že by v dalších letech měla být situace alespoň o něco málo růžovější. Proto je výhodné vzdát se klasický světelných zdrojů, které jsou možná cenově zajímavé, ale v konečném důsledku vás stojí hromadu peněz. Jejich spotřeba totiž často dosahuje až absurdních hodnot, což není zrovna vlastnost, kterou byste v současnosti uvítali. Proto je nutné zvolit si světelný zdroj sice o něco dražší, ale daleko spořivější.

led světlo

Lepší vlastnosti

Moderní zdroje světla mohou mít celou řadu podob. Co se týče úspornosti, odborníci i laici se vzácně shodují na tom, že nejlepší jsou v tomto ohled svítidla fungující na LED technologii. Tento typ osvětlení je skutečně daleko lepší než například tradiční typy žárovek, které obsahují vlákna. Ty se totiž enormním způsobem zahřívaly a kvůli tomu musely čerpat více energie. Zároveň však díky enormnímu teplu rychleji podléhaly zkáze. To se ovšem LED osvětlení určitě netýká. A platí to jak pro žárovky všech velikostí a tvarů, tak i pro reflektory, respektive LED zářivky a zářivkové trubice.

zářivka

Je pravdou, že tento úsporný typ světel je daleko dražší než klasika, ale jakmile porovnáte parametry jednotlivých typů světel, zjistíte, že vyšší investice se vám určitě vyplatí. Například, když vyměníte běžnou trubici, kterou jste dodnes používali například v kuchyni za LED zářivku, budete od této chvíle v kuchyni svítit minimálně jednou tak levněji než doposud. A když si to přepočítáte na celý byt, provozovnu, kancelář, sklad či jakékoliv jiné prostory, kde běžně svítíte, zjistíte, že vaše úspora bude ročně činit několik tisícovek. A to už stojí za to připlatit si v obchodě nějakou tu korunu navíc. Navíc LED zářivky nebo žárovky nemusíte kupovat v kamenném obchodě, ale na internetu.